HÍRLEVÉL

Vélemények

Az orvosok nem kérnek a kézmosásra figyelmeztető kitűzőkből

2012.11.08

Egy nemrég megjelent svájci tanulmány szerint az orvosok és nővérek nem támogatják az ötletet, hogy a betegek is emlékeztessék őket a kézmosásra és kézfertőtlenítésre.

A világ számos országában felismerték már a megfelelő kézhigiénés gyakorlat fontosságát, olyannyira, hogy a kórházak sokszor a betegeket is külön megkérik, emlékeztessék az ápolószemélyzet tagjait a kézfertőtlenítő szerek használatára.

Dr. Didier Pitter svájci infekció-kontroll szakértő, a Genfi Egyetemi Kórház kutatója szerint a kézhigiéne a kórházi fertőzések megelőzésének legegyszerűbb eszköze.

Pittet szerint a fenti tanulmány eredménye nem szabad, hogy elbátortalanítsa a betegeket. "A betegeknek tisztában kellene lenniük azzal, hogy mennyire fontos a kézfertőtlenítés, kiváltképpen akkor, amikor a nővérek és orvosok megérintik őket." - emelte ki Pittet, aki a WHO kézhigiénés kampányának a vezetője is egyben.

A felmérés alapján képező kérdőíveket 700 doktornak és nővérnek küldték el, akik közül 227-en válaszoltak. Alig 1/3-uk nyilatkozta csak, hogy nem szeretik, ha a betegeik figyelmeztetik őket a kézfertőtlenítésre, mivel idegesítőnek, vagy megalázónak tartják azt.

37%-a a válaszadóknak azt mondta, hogy nem zavarná, ha a kézmosásra figyelmeztető kitűzőt kellene hordani magán, ha ezzel javítható lenne a kézhigiénés színvonal.

A legtöbben viszont egyetértettek abban, hogy a betegek - a kórházi személyzethez hasonlóan - jelentős szerepet játszanak a nozokomiális infekciók megelőzésében.

További ajánlataink

Kézhigiénés stratégia

Egy kórház számára kihívás megtervezni az időtálló, jogszabályoknak és felhasználóknak megfelelő infekció-kontroll tervet, azon belül a kézhigiénés stratégiát.

Kapcsolat

A Green Clean Kft. központi irodája Csákváron található. 8083 Csákvár, Szent Mihály tér 9. A raktár címe pedig 8083 Csákvár, Kossuth utca 58.

Pénzt vagy életet?

Egy kórház kézhigiénés stratégiáját higiénés szempontok alapján ajánlott kiépíteni, de természetesen a tervezésbe mindig beleszólnak a gazdasági szempontok.

Infekciókontroll

Az infekciókontroll alapja a kézhigiéne. A fertőzések elleni harcban a megelőzés a legjobb fegyver, és ebben a kézmosás és a kézfertőtlenítés segít a leginkább.