HÍRLEVÉL

Vélemények

Ha túl sok az antibiotikum!

2014.02.26

A kórházi antibiotikumkúra befejeztével egy olyan baktérium támadhatja meg szervezetünket, mely bélfertőzést okoz. Az antibiotikum ugyanis felborítja a bélrendszer normális baktériumflóráját, igy a  fertőzés nem csak a kórházi tartózkodást hosszabbíthatja meg, hanem súlyos tüneteket, de akár halált is okozhat.

A Clostridium difficile baktérium hasmenést okoz, mivel több antibiotikummal szemben is ellenálló. Ezt pedig  életveszélyes vastagbélgyulladás kísérheti. Létezik olyan antibiotikum, amivel kezelhető, de a visszaesés  gyakori, és az esetek egy része – még a kezelések ellenére is- halállal végződik.

Az ilyen fertőzés kialakulását leginkább az antibiotikumok túlzott használatával magyarázzák. A legtöbb beteg ugyanis egy antibiotikum kúra után, nem egy belső eredetű kórokozóval, hanem a kórházi környezetben szerzett baktérium által fertőződik meg. Tapasztalatok szerint a kúra első hetében alakulnak ki leggyakrabban a tünetek, ám a pontos lappangási idő még nem ismert. A hasmenésen túl gyakori tünet a láz is, mely általában alacsony, de olykor meghaladhatja a 40 fokot is. Súlyos esetekben előfordulhat kiszáradás, hashártyagyulladás, bélperforáció.  Vérmérgezés jelentkezhet, végül pedig a halál.

Az egészségügyi ellátással összefüggő kórházi fertőzések itthoni előfordulási gyakoriságáról sokáig nem voltak pontos adatok. Ám egy uniós támogatással megvalósult informatikai fejlesztés lehetővé tette, hogy a fekvőbeteg-ellátás területén működő felügyeleti rendszer kiegészüljön a Clostridium difficile okozta fertőzések adataival is, továbbá kialakították a kórházi antibiotikum-felhasználás információs rendszerét is. Ez azért is nagy segítség, mert a fertőzés észlelésével például azonnal abba kell hagyni a kiváltó antibiotikum használatát.

Az akár halálhoz is vezető fertőzések sajnos egyre gyakrabban fordulhatnak elő, itthon is.
A tapasztalatok szerint a betegek között 60 százalék a nő, illetve a 65 éves vagy annál idősebb ember, de olykor a fiatalokat is érinti. Egy felmérés szerint a baktériummal fertőzött érintettek legnagyobb arányban sebészeti, belgyógyászati, illetve hematológiai osztályokon feküdtek.

Napi fertőtlenítés!

A Mayo Klinika kutatói megtalálták a módszert, mellyel a megbetegedések gyakoriságát a töredékére tudták csökkenteni. A sikeres eljárás abból abból állt, hogy minden olyan felületet, amelyet a beteg és az egészségügyi személyzet gyakran és rendszeresen érintett, egy olyan fertőtlenítőszerrel mosták le naponta, amely elpusztítja a szóban forgó baktérium spóráit.

A kísérletben részt vevők azt a célt tűzték ki, hogy két olyan osztályon, ahol a leggyakoribb volt a fertőzés, 30 százalékkal csökkentik a betegség gyakoriságát, illetve egy adott osztályon legalább 20 nap teljen el két fertőzés között. Eredményeik magukért beszélnek: a vizsgálat végére az egyik osztályon 137 napig nem fordult elő egyetlen fertőzés sem.



További ajánlataink

GOJO-PURELL kézhigiénia

A GOJO-PURELL kézhigiénés rendszer egészségügyi intézményeknek szóló rendszerét világszinten áttörő sikerrel alkalmazzák állami és privát kórházak egyaránt.

Infekciókontroll

Az infekciókontroll alapja a kézhigiéne. A fertőzések elleni harcban a megelőzés a legjobb fegyver, és ebben a kézmosás és a kézfertőtlenítés segít a leginkább.

Kapcsolat

A Green Clean Kft. központi irodája Csákváron található. 8083 Csákvár, Szent Mihály tér 9. A raktár címe pedig 8083 Csákvár, Kossuth utca 58.

Pénzt vagy életet?

Egy kórház kézhigiénés stratégiáját higiénés szempontok alapján ajánlott kiépíteni, de természetesen a tervezésbe mindig beleszólnak a gazdasági szempontok.